До 25-річчя кафедри аудиту, ревізії та аналізу: круглий стіл СНТ «Аудиторська діяльність: імплементація Єропейського законодавства та вітчизняні реалії»

18 квітня 2018 року відбувся науково-практичний круглий стіл на тему: «Аудиторська діяльність: імплементація Єропейського законодавства та вітчизняні реалії» приурочений святкуванню 25-річчя кафедри аудиту, ревізії та аналізу факультету обліку і аудиту ТНЕУ.

У заході взяли участь представники професорсько-викладацького складу кафедри аудиту ревізії та аналізу, студенти 1-5 курсів та члени студентського наукового товариства.

З вітальним словом до гостей та учасників заходу звернулася декан факультету обліку і аудиту, кандидат економічних наук, доцент Валентина Миколаївна Панасюк, як вказала на актуальність тематики круглого столу зважаючи на України асоціацію з Європейським Союзом та імплементацію Європейського законодавства. Науковець зробила акцент на тому, що саме на факультеті ФОА студенти мають змогу навчатися у тих професорів та доцентів, які працювали над створенням ЗУ «Про аудиторську діяльність», є практиками та сертифікованими аудиторами. Валентина Миколаївна наголосила на необхідності проведення таких наукових заходів, відзначила актуальність теми, винесеної для обговорення на даному круглому столі та побажала студентам творчого натхнення та плідної праці.

До привітання приєдналася в.о. завідувача кафедри аудиту ревізії та аналізу, кандидат економічних наук, доцент Оксана Василівна Адамик, яка зазначила, що проблеми розвитку аудиту в Україні та імплементація європейського законодавства у вітчизняну практику аудиторської діяльності потребують детальних досліджень, пошуків шляхів їх вирішення і адаптації до вітчизняних реалій.

Оксана Василівна звернула увагу студентів на те, що приведення норм національного законодавства у сфері аудиторської діяльності у відповідність із законодавством Європейського Союзу ставить за мету: підвищити рівень довіри інвесторів до фінансової звітності вітчизняних підприємств, забезпечити її прозорість, дерегулювати аудиторську діяльність, надати аудиторським компаніям України можливість виходу на європейські ринки, розширити ринок аудиторської діяльності, підвищити престиж та довіру до діяльності аудиторів, викоренити корупцію, підвищити довіру населення до публічних компаній, створити належні умови для виходу національних компаній на ринки капіталу та створити позитивний інвестиційний клімат України.

Під час свого виступу в.о. завідувача кафедри наголосила на тому, що дуже приємно бачити таку кількість студентів на даному заході та спостерігати за ініціативою студентської молоді в науковій роботі, відзначила актуальність теми, винесеної на обговорення на даному науковому заході та побажала студентам творчої наснаги та ентузіазму.

Відкриваючи засідання, кандидат економічних наук, викладач кафедри аудиту, ревізії та аналізу, координатор студентського наукового гуртка та модератор круглого столу Марія Михайлівна Шестерняк зазначила, що аудит в Україні відноситься до наук, які знаходяться на стадії формування, його теорія не повністю сформована і не адаптована до вітчизняної практики бізнесу. У той же час, ринкова економіка вимагає використання методів аудиту з метою захисту інтересів користувачів від можливих зловживань. Практика застосування аудиту в сучасній Україні вказує на наявність проблем, що вже понад 25 років існують у сфері становлення цього виду діяльності. Динамічний розвиток аудиту в нашій країні, не опрацьованість низки положень функціонування аудиту в умовах транзитивної економіки, специфіка аудиторської діяльності різних категорій користувачів викликає ряд проблемних запитань, що потребують ретельних досліджень та адаптації до міжнародних стандартів.

Марія Михайлівна звернула увагу на те, що саме у 2014 році було підписано Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, після чого почався процес адаптації законодавства України про аудиторську діяльність до законодавства ЄС та її реформування. Метою реформи аудиторської діяльності є підвищення якості послуг, які мають відповідати європейським стандартам.

Закон України № 2258-VІІІ «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» набирає чинності з 1 січня 2018 року та вводиться в дію з 1 жовтня 2018 року, крім положення, що стосується змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, яке набирає чинності через 12 місяців з дня набрання чинності цим Законом.

Тому тематика даного науково-практичного круглого столу «Аудиторська діяльність: імплементація європейського законодавства та вітчизняні реаліі» є надзвичайно актуальною.

Учасники заходу заслухали доповіді з цікавими презентаціями, які представили:

  1. Загородний Владислав (група ОКР-41), тема доповіді: «Імплементація нормативно-правових засад ЄС у вітчизняну аудиторську практику» (науковий керівник: к.е.н., доцент Серединська В. М.);
  2. Біляк Анна (група ОКР-41), тема доповіді: «Стандартизація аудиторської діяльності в країнах ЄС» (науковий керівник: к.е.н., доцент Михайлишин Н. П.);
  3. Попко Назарій (група ОКР-41), тема доповіді: ««Вплив директиви ЄС №34 на аудиторську діяльність та приведення національного законодавства у відповідність до міжнародних стандартів» (науковий керівник: к.е.н., викладач Шестерняк М. М.);
  4. Домітрак Любов (група ОЕЕ-31), тема доповіді: «Організація кадрового аудиту в системі управління трудовими ресурсами підприємства» (науковий керівник: к.е.н., доцент Будник Л. А.);
  5. Данилюк Софія (група ОКР-41), тема доповіді: «Організація аудиторської діяльності в зарубіжних країнах» (науковий керівник: к.е.н., доцент Щирба І. М.);
  6. Чижевська Ірина (група ОКР-41), тема доповіді: «Особливості впровадження МСА в Україні» (науковий керівник: к.е.н., доцент Саченко С. І.);
  7. Папінко Андрій (група ОЕЕм-11), тема доповіді: «Аудит ефективності антикорупційної політики України» (науковий керівник: к.е.н., викладач Шестерняк М. М.);
  8. Тихович Наталя (група ОКР-41), тема доповіді: «Сучасний стан аудиторської діяльності в процесі євроінтеграції» (науковий керівник: к.е.н., викладач Шестерняк М. М.).

Виступи студентів викликали жваву дискусію, цікаві запитання і низку пропозицій, які учасники круглого столу активно обговорювали та детально аналізували.

Підсумовуючи, модератор круглого столу Марія Михайлівна Шестерняк, ще раз наголосила на актуальності питань, які обговорювались та відзначила високий рівень доповідей усіх учасників.

На завершення декан факультету обліку і аудиту, кандидат економічних наук, доцент Валентина Миколаївна Панасюк нагородила студентів-учасників грамотами за активну участь у роботі наукового заходу.