«ОБЛІК І АУДИТ В ЦИФРОВІЙ ЕКОНОМІЦІ: ВИКЛИКИ СУЧАСНОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Науково-практичний круглий стіл
«ОБЛІК І АУДИТ В ЦИФРОВІЙ ЕКОНОМІЦІ: ВИКЛИКИ СУЧАСНОСТІ
ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

30 жовтня 2018 року відбувся науково-практичний круглий стіл на тему: «Облік і аудит в цифровій економіці: виклики сучасності та перспективи розвитку» організований кафедрою економічної експертизи та аудиту бізнесу факультету обліку і аудиту ТНЕУ.
У заході взяли участь представники професорсько-викладацького складу кафедри економічної експертизи та аудиту бізнесу, студенти 1-5 курсів та члени студентського наукового товариства.
З вітальним словом до гостей та учасників заходу звернулася декан факультету обліку і аудиту, к.е.н., доцент Валентина Миколаївна Панасюк, яка зазначила, що в сучасних умовах господарювання ми змушені відмовитись від застарілої моделі управління бізнесу та вивчати нові методи та способи, щоб змінити бізнес-процеси і відповідати потребам цифрового ринку, тому проведення студентського науково-практичного круглого столу на задану тематику є досить слушним. Валентина Миколаївна наголосила на необхідності проведення таких наукових заходів, відзначила актуальність теми, винесеної для обговорення на даному круглому столі та побажала студентам творчого натхнення та плідної праці.
До привітання приєдналася к.е.н., доцент, в.о. завідувача кафедри економічної експертизи та аудиту бізнесу Оксана Василівна Адамик, яка зробила акцент на тому, що «блокчейн» є новітньою перспективною технологією для використання в публічному управлінні, а також для обліку та аудиту. Саме вона дозволить підвищити відкритість реєстрів (наприклад, таких як інвентар-бюро, земельні кадастри), точність інформації та значно зменшити помилки та шахрайство.
Під час свого виступу в.о. завідувача кафедри наголосила на тому, що дуже приємно бачити таку кількість студентів на даному заході та спостерігати за ініціативою студентської молоді в науковій роботі, відзначила актуальність теми, винесеної на обговорення на даному науковому заході та побажала студентам творчої наснаги та ентузіазму.
У роботі заходу взяв участь к.е.н., доцент кафедри економічної експертизи та аудиту бізнесу Бречко Олександр Володимирович. Науковець не тільки поділився власним баченням і досвідом використання можливостей фінансово-технологічної індустрії, але й надав слухачам ґрунтовну інформацію про перспективу та розвиток фінансових відносин на основі сучасних криптографічних технологій.
Координатор студентського наукового гуртка та модератор круглого столу, кандидат економічних наук, викладач кафедри економічної експертизи та аудиту бізнесу, Марія Михайлівна Шестерняк зазначила, що в сучасний період неможливо не використовувати різноманітні гаджети та цифрові сервіси. Серед вчених та науковців точаться дискусії про світову цифрову економіку та «четверту промислову революцію», особливість якої полягає в масовому впроваджені кіберфізичних систем у виробництво. Промислова революція – Індустрія 4.0 – так називають нинішню епоху інновацій, коли передові технології радикально змінюють цілі галузі економіки надзвичайно швидкими темпами. Марія Михайлівна звернула увагу на те, що першими кроками до нової промислової революції стали хмарні технології, розвиток способів збору і аналізу Big Data, краудсорсинг, біотехнології, безпілотні автомобілі і медицина, заснована на 3D-друку, а також криптовалюта Bitcoin і технології Blockchain.
Тому тематика даного науково-практичного круглого столу «Облік і аудит в цифровій економіці: виклики сучасності та перспективи розвитку» є надзвичайно актуальною.
Учасники заходу заслухали доповіді з цікавими презентаціями, які представили:
1. Тихович Наталя (група ОАБм-12), тема доповіді: ««Блокчейн системи»: позитивні і негативні сторони впровадження технології» (науковий керівник: к.е.н., викладач Шестерняк М. М.);
2. Данилюк Софія (група ОАБм-12), тема доповіді: «Гроші та криптовалюта» (науковий керівник: к.е.н., доцент Бречко О. В.);
3. Барилюк Лілія (група ОАБ-31), тема доповіді: «Революційна технологія «біткоін»: українські реалії використання криптовалюти» (науковий керівник: к.е.н., викладач Шестерняк М. М.);
4. Домітрак Любов (група ОАБ-41), тема доповіді: «Перспектива впровадження блокчейну в обліку та аудиті» (науковий керівник: к.е.н., доцент Бречко О. В.);
5. Батура Раїса (група ОАБ-21), тема доповіді: ««Електронні гроші» як інноваційні технічні рішення сучасних платіжних інструментів» (науковий керівник: к.е.н., викладач Шестерняк М. М.);
6. Коновалова Анастасія (група ОАБ-41), тема доповіді: «Окремі аспекти обліку електронних грошей та особливості проведення їх аналізу та аудиту у банках» (науковий керівник: к.е.н., доцент Адамик О. В.);
7. Чорна Яна (група ОАБ-41), тема доповіді: «Блокчейн: поняття, сфери використання та перспективи розвитку» (науковий керівник: к.е.н., доцент Адамик О. В.).
Виступи студентів викликали жваву дискусію та цікаві запитання.
Підсумовуючи, модератор круглого столу Марія Михайлівна Шестерняк, ще раз наголосила на актуальності питань, які обговорювались та відзначила високий рівень доповідей усіх учасників.
На завершення декан факультету обліку і аудиту, кандидат економічних наук, доцент Валентина Миколаївна Панасюк нагородила студентів-учасників подяками за наукові досягнення і успішний виступ на науково-практичному круглому столі «Облік і аудит в цифровій економіці: виклики сучасності та перспективи розвитку».